Bugün:18.11.2018 | 12:01

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Ek 2 nci maddesinde yer alan “kısa çalışma” düzenlemesi ile genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, İşletmelerin yaşadığı sıkıntıların bir ölçüde azaltılması ve işçilerin işlerini korumaları amaçlanmıştır.
Kısa çalışmaya ilişkin düzenlemede yer alan “genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz” ibareleri ile Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma ödeneği Hakkında Yönetmelikle yer alan “zorlayıcı sebep” tanımı kısa çalışma uygulamasını önemli ölçüde daraltmış ve işletmelerimizin yararlanmasını güçleştirmiştir.
Ekonomide yaşanması olası olumsuzluk durumlarında işletmelerin işçilerini çıkarmadan faaliyetlerini sürdürebilmesini amaçlayan kısa çalışma ödeneğinden faydalanmayı güçleştiren mevzuat hükümlerinin yeniden ele alınması yönünde Birliğimiz (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunmuştur.
Birliğimizin ısrarlı girişimleri sonucu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yönetmelik değişikliği ile “zorlayıcı sebep” tanımı “İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumlar” şeklinde yeniden düzenlenmiştir.
Yönetmelik değişikliği sonucu ekonominin genelinde yaşanan daralmalara bağlı olarak üretim ve/veya satışları azalan işletmelerimize faaliyetlerini tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurmaları hallerinde (kısa çalışma yaptıkları dönemlerde üç ayı aşmamak üzere) işyerinde istihdam ettikleri işçilerin çalışamadıkları döneme ilişkin ücretlerinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması imkanı sağlanmıştır.
07/11/2018 tarih ve 30588 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren değişiklikle, Perakende Ticarette Uygulanacask İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 12/C maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
5362 sayılı Kanunun 62 nci maddesi ile 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 12 nci maddesi çerçevesinde azami fiyatları tarifeyle belirlenen malların temini karşılığında üretici ve tedarikçiye birim miktar başına yapılacak ödeme, tarifedeki azami fiyatın yüzde seksenbeşinden az olamaz.[tirnak]
Büyük mağaza zincir mağaza ve tedarikçilerce bir gün içinde üreticiden teslim alınan birinci fıkra kapsamındaki malların en fazla yüzde beşi satılamadığı gerekçesi ile iade edilebilir.
Tüm Üyelerimize Duyurulur.

TOBB EMEKLİ SANDIĞI VAKFI TEŞEKKÜL VE ÜYE DELEGELERİ SEÇİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkanı Arslan Keleş Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Erdoğan ve Genel Sekreteri Gündüz Acar Karadeniz Bölgesinde bulunan Ticaret ve Sanayi Odalarına bir dizi ziyaretler Gerçekleştirdiler.

28.06.2018 Perşembe Türkiye Odalar ve Borsalar Başkan Yardımcısı ve Samsun Tso Yönetim Kurulu Başkanı S. Zeki Mürzioğlu’nu Samsun’da Makamında ziyaret gerçekleşti.
Samsun ziyaretinden sonra Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin’i makamında ziyaret gerçekleşti.
Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş, Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Erdoğan ve Genel Sekreter Gündüz Acar ile birlikte Rize Ticaret ve sanayi Odasını ziyaret etti. Rize Ticaret ve sanayi Odası Meclis Başkanı Şükrü Cevahir, makamında gerçekleşen ziyarete, Karadeniz Bölgesindeki Ticaret ve Sanayi Odaları arasında kurulan iyi ilişkilerin bölge ekonomisinin gelişimine ve güçlenmesine çok büyük katkıları olacağını ifade etti.
Oda yöneticilerimiz Son olarak 30.06.2018, TRABZON, TTSO – Türkiye Odaları ve Borsalar Birliği (TOBB) Emekli Sandığı Vakfı Teşekkül ve Üye Delegeleri Karadeniz Bölgesi seçimi Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda katılım gerçekleştirildi.
Divan başkanlığını Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nun yaptığı seçimde, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Karadeniz Bölgesi’ndeki oda ve borsalardan gelen delegeler çeşitli konulardaki görüş ve önerilerini dile getirdi. Daha sonra yapılan seçimlerde delege listeleri şu şekilde oluştu:
Teşekkül Delegeleri Asıl Üyeleri: Metin Demir (Zonguldak TSO), İbrahim Nasuhbeyoğlu (Ordu TSO), Sedat Gözaçan (Trabzon TB), Hasan Gülçen (Kastamonu TSO), Salim Akbaş (Sinop TSO)
Teşekkül Delegeleri Yedek Üyeleri: Halit Aydın (Giresun TSO), Seçkin Kurt (Artvin TSO), Metin Ekşi (Tosya TSO), Murat Artan (Rize TSO), Erdal Saral (Of TSO)Üye Delegesi Asıl Üyeleri: Ahmet Aliyazıcı (Samsun TB), Miraç Dural (Trabzon TSO), Muttalip Altunay (Niksar TSO), Birol Öztürk (Ordu TB), Gündüz Acar (Krd. Ereğli TSO)Üye Delegesi Yedek Üyeleri: Yüksel Çoruh (Artvin TSO), Emre Kızıl (Terme TB), Sinan Ardil (Tokat TSO), Zeynep Dalbastı Ayata (Ardeşen TSO), Emre Uzer (Kastamonu TB) Seçimlerin ardından delegeler aile fotoğrafı çektirdi.

Düzenleme: 03 Temmuz 2018