GÜMRÜK EŞYA TAKİP VE ANALİTİK PERFORMANS PROGRAMI (GET-APP)



TOBB’dan Odamıza gelen yazıda; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı´nın Gümrük Eşya Takip ve Analitik Performans Programı (GET-APP) adıyla yeni bir sistemi hayata geçirdiği belirtilmekte olup, anılan program ile gümrük işlemlerinin dış ticaret erbabı tarafından eş zamanlı takibinin yapılabileceği vurgulanmaktadır.
Bahsi geçen program hakkındaki detaylı bilgi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı´nın .
https ://www.gtb.gov.tr/duyumlar/gumruk-esya-takip-ve-analitik -performans-programi-getapp adresinden temin edilebilmektedir.
Buna ilaveten, aşağıda bir örneği sunulan ve TOBB web sitesi (www.tobb.org.tr) üst panelindeki [tirnak]TOBB Birimleri[tirnak] altında yer alan Dış Ekonomik İlişkiler Daire Başkanlığı/Dış Ticaret Müdürlüğü
başlığındaki´´Duyurular https://www.tobb.org.tr/Savfalar/Detay.pbp?rid=2617&lst=DuyurularListesi kısmından da ulaşılabilmektedir.

Birliğimizin Kıymetli Mensubu,
Ticaret dünyasının ve Birliğimizin en önemli paydaşlarından olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın, Gümrük Eşya Takip ve Analitik Performans Programı (GET-APP) adıyla yepyeni bir Sistemi hayata geçirmiş olduğunu müjdelemekten büyük bir mutluluk duyuyoruz.
Küresel rekabette zaman ve lojistik maliyetlerle en sık karşılaşan ticaret aktörleri olarak bizlere bu Sistem sayesinde eşsiz bir hizmet sunulmuş oldu. Bu sistem üzerinden ihraç veya ithal ettiğimiz eşyanın nerede olduğu, hangi işlemlerinin bitirildiği, hangi işlemler için beklediği, bu işlemlerin ne kadar zamanda tamamlandığı, kalan işlemlerin ne kadar zaman alacağı gibi bilgilere internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan veya cep telefonunuzdan ücretsiz olarak erişebileceksiniz.
Bu Sistem sayesinde, gümrüklerdeki işlemleri, her adımı başından sonuna kadar anlık olarak izleyebilecek ve etkin bir performans değerlendirmesi gerçekleştirebileceğiz. Firmamızın, taşıyıcımızın, liman idaresinin, gümrük müşavirimizin, gümrük idaresi ve eşyanın hareketi sürecinde rol alan bütün kurum ve kuruluşların iş/emleri ne zaman ve ne kadar sürede yaptığını doğrudan görebileceğiz. Bunun yanında, önümüzdeki dönemde bu sistem sayesinde firma bazında yıllık performansımızı da ölçme imkanına sahip olacağız.
Ayrıca, ihracat veya ithalat işlemlerinde zaman kaybına ve çeşitli maliyetlere yol açan işlemleri de kolayca teşhis edebileceğiz. Yani bu Sistem hem dış ticaret lojistik sürecini ve gümrüklerdeki işlerimizi şeffaflaştırarak kolaylaştıracak hem de maliyetlerimizi düşürecek birçok yeni projenin de tetikleyicisi olacaktır.
Bu Sistem, arzu ettiğimiz şekilde dış ticaret işlemlerinin şeffaf, hesap verebilir,performans ve hedef odaklı bir yapıya geçişini daha da hızlandıracaktır. Bu sistem sayesinde dış ticaret işlemlerinde bir uçtan diğer uca takip edilebilirliği artırma, bütün işlemlerin daha hızlı, kolay, ucuz ve emniyetli yürütülmesini sağlama amacına bir adım daha yaklaşılmaktadır.
Gerek pilot dönemde gerekse tüm Türkiye´de uygulamanın başlatıldığı 2 Kasım 2017´den sonraki dönemde Sistemi kullanan üyelerimiz, Sistem sayesinde iç lojistik süreçlerinde saatlerle ifade edilen tasarruf sağladıklarını da ifade ederek memnuniyetlerini bildirmektedirler .

Sistemle ilgili daha fazla bilgi Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın web sayfasında, 2017/12 sayılı Genelgesinde ve ekinde yer alan kullanım kılavuzunda mevcuttur. Sistem´den faydalanmak isteyen kullanıcı adaylarının bürokratik işlemlerle uğraşmada[tirnak] asgari koşulları sağlamaları gözetilmiştir.
Özellikle Bakanlığın elektronik veri tabanları arasında yer alan Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ve Yükümlü Kayıt ve Takip Sistemi (YKTS) vasıtası ile başvuru sürecinin olabildiğince kağıtsız yürütülmesi hedeflenmiştir. Artık MERSİS´te kayıtlı firmaların sahipleri, ortakları veya tanımlı yetkilileri gümrüğe gitmeden online olarak kullanıcı kodu alarak da eşyasının sürecini takip edebilmektedir.
Birliğimiz üyesi siz değerli dış ticaret erbabı, sanayicileri ve iş adamlarının bu yeni Sistemden aktif olarak yararlanmasını arzu ediyor, bu sistemin bir an önce aktif ve etkin kullanıcısı olmanızı bekliyoruz.
Bu Sistemi etkin ve aktif olarak kullanmanın süre ve maliyetler olarak işlemlerinize pozitif etkiler yapacağını biliyoruz. Ayrıca Sistemin daha fazla geliştirilmesi için Genel Sekreterliğimize gerekse Gümrük ve Ticaret Bakanlığımıza ileteceğiniz değerli fikirleri önemsiyoruz.
Sistemin, tüm kullanıcılara ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.